Hayırlı Cumalar
“Bütün Âdemoğulları günahkârdır, günahkârların en hayırlıları
ise tövbe edenlerdir.” (İbn Mâce, Zühd, 30)
Siz de bizim gibi akşamları yemek yemeyelim çok kilo
alıyoruz, yemeye bir başlayınca bırakamıyoruz diyenlerdenseniz eğer; tamamen aç
oturmak yerine böyle hızlı ve rahatsız etmeyecek şeyler yiyebilirsiniz.
Bu tarifin et yemeklerinin yanına çok yakışacağını düşünüyorum. Ayrıca
çay sohbetlerinde ve de kahvaltılarda da tüketebileceğiniz bir tarif.
Fırında yemeklerin çok geç piştiğine inandığım için,
patatesleri önce haşlayıp sonra fırına verdim. Haşlamadan üzerine beşamel sosu
ve kaşarıyla da fırına verebilirsiniz. Ama haşlamış olmam süreden kazandırıyor
bence bilginize :)
FIRINDA BEŞAMEL SOSLU PATATES
Malzemeler
- 2 adet orta boy patates
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 2,5 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
- Karabiber
- Tuz
Yapılışı
Patateslerin kabuklarını soyup, ikiye bölüp yarım ay
şeklinde doğruyoruz. Bir tencere alıp, üzerini geçecek kadar su ekleyip ocağa
alıyoruz. Pişince suyunu süzüp küçük bir borcama diziyoruz. Üzerine 1 kaşık
kadar sıvıyağ (isteğe bağlı) gezdiriyoruz ve biraz da tuz ekliyoruz.
Küçük bir tencerede tereyağını eritip 2 kaşık unu ekleyip
kavuruyoruz. Azar azar sütünü ilave ediyoruz. Kıvamı muhallebi kıvamından katı
olacak. Kullandığınız una göre kıvamı değişebilir, buna göre sütünü azaltıp
arttırabilirsiniz. Pişince tuzunu ve karabiberini ekleyip, borcamdaki
patateslerin üzerine yayıyoruz.
Rendelediğimiz kaşarı da üzerine yayıp 180°C lik fırınımızda üzeri nar
gibi kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder