Pazartesi, Mart 18, 2013

PIRASA MÜCVERİ


Esselamu Aleykum – السلامعليكم


 


Annem sabah kahvaltılarımız için pırasa tava yapardı bize eskiden.  Kocaman tavada pişirdiği bu kahvaltılığı kalabalık bir aile olarak siler süpürürdük. İştahlı çocuklar, köy havası ve taze organik sebzeler. Çoğu kimse için yalnızca (belki) tatillerde yaşayabilecekleri hayatı biz çok şükür her sabah uyandığımızda yaşıyor ama değerini bilmiyorduk. Okul hayatı, iş hayatı ve sonunda evlilik derken uzak kaldığımız bu güzelliklerin kıymetini ancak şimdi anlayabiliyorum. Annemin verdiği sütten yoğurt yapıyor, mis gibi domatesleriyle enfes salatalar, çorbalar yapabiliyorum. Arada bir! Yaz gelse de tarlaya gidip dalından karpuz koparıp, salatalık, biber toplayabilsek,  dalından üzüm yiyebilsek. Arılardan kaçıp, kedi yakalamaya çalışsam, tavuğun altından sıcacık yumurtayı alıp, evden sinekleri kovsam J


Köy hayatı uzak kalınca çok özlem duyulan bir şey ama bu keşmekeş şehre alışan bizim gibiler için çabucak sıkılınan, işi hiç ama hiç bitmeyen bir yer.

Hafta sonu bu mücveri yapınca aklıma köyde annemin yaptığı pırasa tava geldi ve bu yüzden konu pırasa mücveri anlatacakken buralara geldi J Annemin pırasa tavasının tarifini de paylaşacağım inşallah ama öncelikle kolay, hafif ve çok lezzetli pırasa mücverimizin tarifi var sırada.



PIRASA MÜCVERİ


Malzemeler
  • 1 pırasa (yeşil kısımları ve biraz da beyaz kısmından kullanılacak)
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı peynir
  • 1 çay bardağı süt
  • 4-5 kaşık un
  • Tuz, karabiber 


Hazırlanışı


Pırasayı yıkayıp, küçük küçük doğruyoruz. 1, yumurta ekleyip, 1 su bardağı kadar peyniri çatalla ezip ekliyoruz, sütünü, tuz ve karabiberini ekledikten sonra karıştırıyoruz. En son unumuzu ekliyoruz. Kıvamı kek harcından daha katı olmalı. Sıvıyağ eklediğimiz tavaya bir kaşık koyup yine kaşıkla düzeltip inceliğini ayarlıyoruz. Bu malzemelerle 2 kişi rahat doyuyor, biz iki kişi olduğumuzdan fazla yapmadım. Malzemeleri 2-3 katına çıkarıp da yapabilirsiniz, katı olması durumunda sütünü arttırıp, cıvık olması durumunda un ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun. Şifa olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder