Pazartesi, Ağustos 12, 2013

Közlenmiş Patlıcan Salatası


Uzuun ve güzel bir bayram tatilinin ardından, enerjik, mutlu ve huzurlu bir pazartesi gününden herkese Selam Aleykum. Merhaba. Hello :)

9 gün ne kadar uzun geliyordu gözüme geçen hafta, mis gibi tatil, dinlenir gezer bir sürü şey yaparım diyordum. Bunların bir çoğunu yaptım ama dokuz gün tatilin aslında ne kadar kısa olduğunun da bir kez daha farkına vardım. Göz açıp kapayıncaya kadar geçti gitti. Tıpkı ömür gibi. Ne kadar uzun gelse de gözümüze, çok değil bir an gelecek ve son nefesimizi vereceğiz. İşte o an Allah bizlere iman ile yanına gelmemizi nasip etsin.

Konuyu nerden nereye taşıdım :) 

Neyse gelelim son iftar soframdan tarifini paylaşacağımı söylediğim közlenmiş patlıcan salatasına. Közlenmiş sebzeleri çok severim. Özellikle közlenmiş kırmızı bibere bayılırım. Çok fazla ara vermeden yapmaya çalışırım közlenmiş biber ya da patlıcanı. Üstelik fırında yapınca hiç bir zahmeti de kalmıyor. Tadında da bir eksiklik ya da değişiklik de olmuyor. Patlıcanlarınız fırında közlenirken sizler diğer malzemeleri yıkayıp doğrayıp hazırlayabilirsiniz. 


Malzemeler

  • 5-6 adet patlıcan
  • 2 adet domates
  • 8-9 adet tatlı sivri biber
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı ve üzerine serpmek için sumak
  • 2 yemek kaşığı kadar nar ekşisi 
  • Tuz, zeytinyağı

Hazırlanışı

Fırın tepsisine yağlı kağıt serilip yıkanmış ve kurulanmış patlıcanlar tepsiye alınır. Patlıcanların üzerine bıçakla 3-4 yerden küçük kesikler atılır ki pişerken patlayıp içleri akmasın. 200°C fırında bastırdığımızda patlıcanlar içine gömülene kadar pişirilir. Bu demektir ki içi tamamen pişmiş, yumuşacık olmuş. Patlıcanlar pişerken biz bir taraftan biberleri domatesleri ve soğanı incecik kıyıyoruz. Soğanı bir kaba alıp bol tuz ve biraz suyla ovuyoruz ki acısı çıksın. Sonra sıkıp salata tabağımıza alıyoruz. Közlenen patlıcanları biraz ılınması için beklettikten sonra kolayca kabuklarından arındırıyoruz. Kalıp gibi kolayca çıkıyorlar kabuklarından, fotoğrafını çekemedim ama tıpkı manto gibi patlıcanların kabuklarını içinden ayırabiliyorsunuz :)
Patlıcanları da ince ince kıyıp salata tabağımızdaki diğer malzemelere ekliyoruz. Zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kadar sumak, 2 yemek kaşığı kadar nar ekşisini ve tuzunu ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak üzerine de sumak serpiyoruz ve servise hazır. Afiyet şifa olsun.

2 yorum: