Cuma, Mart 15, 2013

EBRULİ ZEBRA KEK


Esselamu Aleykum –  السلامعليكم



Ebu Zerr'den de şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Hz. Peygamber (asm) buyurdu ki: "Her kim Cuma günü gusleder, güzelce yıkanır, temizlenir, temizliğini güzel yapar, en güzel elbisesini giyinir ve Allah Teâlâ'nın nasip ettiği güzel kokudan sürünür, sonra Cuma'ya gider, lakırdı etmez ve Müslümanların omuzlarına basmaz ve onlara eziyet etmezse, Allah o Cuma ile diğer Cuma arasındaki kusurlarını affeder." (Buhari, Cuma, 3, 6)
Cuma günlerinin Müslümanların bayramı olmasının sebebini en güzel açıklayan hadislerden biridir bu. Eğer ki bahsedilenlere riayet edersek tüm küçük günahlarımızın affedildiği çok önemli bir gün bugün. Yarın tatil diye sevinmek yerine bugün bizim bayramımız diye sevinmeyi ve o bilinçle yaşayan nesiller yetiştirmeyi nasip etsin Allah.
Hayırlı Cumalar diyerek ilk tarifimi aşağıda paylaşıyorum. Bu tarifin aslını Cahide Sultan da görüp, biraz değiştirerek ve kendi şeklimi vererek yapmıştım. Tadı ve görüntüsü tam anlamıyla eksiksizdi diyebilirim. Davetler için özellikle önce göze hitap eden ve çok vakit almayan bir tarif.
Afiyet olsun :)





EBRULİ ZEBRA KEK

Ispanaklı kek malzemesi

  •  2 adet yumurta
  •  1 tepeleme çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı ıspanak suyu 
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1.5 su bardağı silme un
  • 1 paket vanilya

Sade kek malzemesi

  • 2 adet yumurta
  • 1 tepeleme çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1.5 su bardağı silme un (harcı ayırdıktan sonra sade kısmına 1-1,5 yemek kaşığı daha eklenir)
  • 1 paket vanilya
  • Kakaolu harç için 2 dolu yemek kaşığı kakao

Ebruli Zebra Kek yapılışı


  1. Ispanakları yıkadıktan sonra 1 çay bardağı elde edene kadar iyice sıkarak suyunu çıkarıyoruz.
  2. Sade kekimiz için; önce şeker ve yumurtaları mikser ya da elimizle iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Ardından süt ve sıvıyağımızı ekliyoruz tekrar iyice çırpıyoruz. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip biraz daha çırpıyoruz.
  3. Hazır olan harcımızın yarısını başka bir kaba aktarıyoruz, ayırdığımız kısma 2 yemek kaşığı kakao ekleyip homojen olana kadar karıştırıyoruz.
  4. Kakaolu karışım sade karışımdan biraz daha yoğun olacağından (kakao eklendiği için), sade karışımımıza da 1-1,5 kaşık un ekleyerek karıştırıyoruz. (Böylece iki harcımızın da yoğunluğunu dengelemiş olup, kalıbımıza eklediğimizde birinin altta birinin üstte kalmasını engellemiş oluyoruz)
  5. Aynı şekilde ıspanaklı kek malzemelerimizle ıspanaklı harcımızı da hazırlıyoruz.
  6. Kek kalıbımızı tereyağı ya da margarinle iyice yağlıyoruz. 
  7. Kepçe ile önce ıspanaklı harçtan kek kalıbımızın tam ortasına bir kepçe döküyoruz. Ardından döktüğümüz bu harcın tam ortasına gelecek şekilde kakaolu harcımızdan bir kepçe döküyoruz. Yine ıspanaklı harçtan bir kepçe ekleyip, ardından sade harçtan döküyoruz. Bu şekilde elimizdeki harçlar bitene kadar bir ıspanaklı, bir kakaolu, bir ıspanaklı, bir sade şeklinde dökmeye devam ediyoruz. (kepçe ile kalıba harçları dökerken şeklin bozulmaması için kenarlarından akıtmamaya özen gösterelim)
  8. Bu şekilde 1. Fotoğraftaki şekli elde etmiş olduk. 2. Fotoğraftaki şekil için, bir kürdanı harcın tam ortasına batırıp kaldırmadan kabın dışı kısmına doğru çizgi çekiyoruz. Bunu aşağı, yukarı, sağa, sola şeklinde devam edip sekiz kez dışa doğru çizgi çekiyoruz. Kalan boşluklara da dıştan içe doğru sekiz kez çizgi çekiyoruz. Böylece 2. Şekli de elde etmiş oluyoruz.
  9. Önceden ısıtılmış 200°C fırınımızda sade harcın görünen kısımları kızarmaya başlayana kadar pişiriyoruz. Fırınınız erken pişiriyorsa ya da kek kalıbınız küçükse içinin pişmesi için sıcaklığı 180-170°C ayarlayabilirsiniz. Ben yuvarlak küçük borcam kullandım.
  10. Kestikten sonra tabaktaki görüntüsünün de estetik olmasını istiyorsanız, kürdanla çizmediğiniz kısımların üzerinden kesin, böylece daha düzgün bir dilim elde etmiş olacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder