Pazartesi, Nisan 08, 2013

CEVİZLİ İRMİK HELVASI



Misafirim gelecekse ve bundan yeni haberim olmuşsa (istenmeyen durum) hızlıca hazırlanan, yaz kış demeden yaptığım bir tatlı. Kışın ılık cevizli, yazın ise içinde ufak değişiklikler yaparak dondurmalı servis ediyorum.

Havalar tam ısındı derken tekrar soğuyunca sanırım kış için olan tarifi verebilirim hala. İnce üstlerden aniden tekrar kabana geçiş yaptığımız bu günlerde bu tarif de yanında çayla içinizi ısıtabilir. Reklamları bitirip tarife geçiyorum :)

CEVİZLİ İRMİK HELVASI

Malzemeler (8-9 kişilik)
  • 5 yemek kaşığı margarin ya da tereyağ
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 su bardağı kalın çekilmiş ceviz (elinizle de kırabilirsiniz)


Yapılışı
  • Öncelikle sütümüzü ocağa alıp içine de şekeri ekleyip ısıtıyoruz. Bu işlemi şekerin erimesi için yapıyoruz. Şeker eriyince altını kapatıyoruz.
  • Farklı bir tencerede margarin ya da tereyağını eritip önce çam fıstığını ekleyip kavuruyoruz ardından irmikleri de ekliyoruz. Rengi değişene kadar sürekli karıştırarak kavuruyoruz.
  • Rengi istediğimiz hale dönünce ocağın altını kısıp üzerine süt ve şeker karışımımızı ekliyoruz. *Bu aşamada tencereden çıkan yoğun buhara dikkat!
  • Suyunu iyice çekince cevizini ekleyip ılınmaya bırakıyoruz. 
  • *Helvamız ılınırken ara ara karıştırmak topaklanmasını önleyecektir. 
  • *Ayrıca tereyağ kullanırsanız helva topaklanmaya daha müsait oluyor, margarin kullanıldığında bu sorun pek yaşanmıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder