Salı, Haziran 04, 2013

Zebra Kek


"Fitne zamanında oturan kişi ayakta durandan; ayakta duran yürüyenden; yürüyen koşandan hayırlıdır" Hadis-i Şerif

Yoğun bir gündemin içindeyiz bu günlerde. Masumane başlayan bir eylem, sonunda bir kaosa dönüştü. Yavaş yavaş azalacak gibi görünüyor. Burada bize düşen sakin ve seviyeli durmak. 

Tabi ki herkes tepkisini göstermek hakkına sahiptir. Fakat sosyal medya insanlara öyle bir cesaret veriyor ki, insanlar yüzümüze gülerken sosyal ağlarda öyle şeyler paylaşıyor ki, senden ve senin gibilerden nefret ettiğini yüzüne bağırarak söylese daha evla. İçime atmaktan içim şişti :)

Bizim ağzımız, sosyal medyamız yok mu? Var tabi ki :) Ama bize düşen, yukarıdaki hadiste de üzerine basa basa söylendiği gibi bir adım geri durmak! 



Zebra Kek






Daha önce ıspanaklısını yaptığım zebra kekin asıl görüntüsü bu şekildedir. Bu sefer kakaolu ve sade olarak misler gibi bir kek yaptım. Tarifi tamamen bana ait :) Ev kekini sevmememe rağmen bu keki ben de çok sevdim.


Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 tam dolu su bardağı süt
  • 1 tam dolu su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • 2 kaşık kakao


Yapılışı

  • Yumurtaları derin bir kaba kırıp, şekerle birlikte blenderla iyice çırpıyoruz. Kıvamı krema gibi olup beyazlaşana kadar usanmadan karıştırıyoruz. 
  • Sıvı yağ ve sütü de ekleyip biraz daha karıştırıyoruz. 
  • Yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekliyoruz. Kıvamı yoğun ama kek kalıbına döktüğümüzde yayılması zor olmayacak bir kıvamı bulması gerek.
  • Son olarak vanilyayı da ekleyip 1-2 karıştırıp, kek harcının yarısını başka bir kaba döküyoruz. 2 kaşık kakaoyu ekleyip karıştırıyoruz.
  • Sade karışıma da, kakaolu karışımla aynı kıvamı bulsun diye 1 kaşık un ekleyip karıştırıyoruz.
  • Fırınımızı 150°C ye ayarlıyoruz.
  • Kek kalıbımızı katı yağla yağlayıp, önce bir kepçe sade karışımdan tam ortasına döküyoruz. Tam üzerine bir kepçe kakaolu karışımdan döküyoruz. Yine üzerine 1 kepçe sade 1 kepçe kakaolu şeklinde devam ederek tüm harçlar bitene kadar bu işlemi devam ettiriyoruz. 
  • *Not: Kepçelerin altından harçtan damlamasın diye kabın kenarına sıyırırsak daha temiz bir görüntü elde ederiz.
  • Kekimizi 150°C önceden ısıtılmış fırında, kürdanla kontrol ettiğimizde temiz çıkana kadar ağır ağır pişiriyoruz. (Pişme süresi 1 saati geçebilir) Bu şekilde pişince hem daha iyi kabarıyor, hem de içi tam pişiyor.
  • *Not: Kek kalıbı olarak orta boy yuvarlak borcam ya da 26 cm lik yuvarlak kelepçeli kek kalıbı kullanabilirsiniz.


4 yorum:

  1. Esselamu aleykum,
    ne kadar başarılı bir zebra kek böyle!maşeAllah,
    çok güzel görünüyor,ben bir kere denedim,ama başarılı olamadım,çizgiler karıştı :)
    ellerinize sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam,
      çizgilerin karışmaması için kepçenin altında kek harcından hiç kalmaması gerekiyor damlayıp şekli bozmaması için. Onun dışında sadece yavaşça özen göstererek yapmak gerekiyor. Güzel yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil
  2. yorum almak istemediğiniz için kelime doğrulamayı tercih ediyorsanız doğru bir seçim,

    değilse yorum bırakmaktan vazgeçiren bir uygulama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorum almak tabi ki isterim fakat insanların neler yazacaklarını önceden tahmin etmek zor. Bu blogda bazen dinden, siyasetten her şeyden bahsedebiliyorum ve bu sebeple yazdıklarımı kaldıramayacak bazı kişilerin burada hakaret ve küfür gibi yollarla cevap vermelerini engellemek adına bu uygulamayı tercih ediyorum. Çalıştığım için de sürekli kontrol edemiyorum malesef. Anlayışınız için teşekkürler.

      Sil