Esselamu Aleykum – السلام عليكم
Annem sabah kahvaltılarımız için pırasa tava yapardı bize
eskiden. Kocaman tavada pişirdiği bu
kahvaltılığı kalabalık bir aile olarak siler süpürürdük. İştahlı çocuklar, köy
havası ve taze organik sebzeler. Çoğu kimse için yalnızca (belki) tatillerde
yaşayabilecekleri hayatı biz çok şükür her sabah uyandığımızda yaşıyor ama
değerini bilmiyorduk. Okul hayatı, iş hayatı ve sonunda evlilik derken uzak
kaldığımız bu güzelliklerin kıymetini ancak şimdi anlayabiliyorum. Annemin
verdiği sütten yoğurt yapıyor, mis gibi domatesleriyle enfes salatalar,
çorbalar yapabiliyorum. Arada bir! Yaz gelse de tarlaya gidip dalından karpuz
koparıp, salatalık, biber toplayabilsek,
dalından üzüm yiyebilsek. Arılardan kaçıp, kedi yakalamaya çalışsam, tavuğun
altından sıcacık yumurtayı alıp, evden sinekleri kovsam J
Köy hayatı uzak kalınca çok özlem duyulan bir şey ama bu
keşmekeş şehre alışan bizim gibiler için çabucak sıkılınan, işi hiç ama hiç
bitmeyen bir yer.
Hafta sonu bu mücveri yapınca aklıma köyde annemin yaptığı
pırasa tava geldi ve bu yüzden konu pırasa mücveri anlatacakken buralara geldi J Annemin pırasa
tavasının tarifini de paylaşacağım inşallah ama öncelikle kolay, hafif ve çok
lezzetli pırasa mücverimizin tarifi var sırada.
Malzemeler
- 1 pırasa (yeşil kısımları ve biraz da beyaz kısmından kullanılacak)
- 1 yumurta
- 1 su bardağı peynir
- 1 çay bardağı süt
- 4-5 kaşık un
- Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Pırasayı yıkayıp, küçük küçük doğruyoruz. 1, yumurta
ekleyip, 1 su bardağı kadar peyniri çatalla ezip ekliyoruz, sütünü, tuz ve
karabiberini ekledikten sonra karıştırıyoruz. En son unumuzu ekliyoruz. Kıvamı kek
harcından daha katı olmalı. Sıvıyağ eklediğimiz tavaya bir kaşık koyup yine
kaşıkla düzeltip inceliğini ayarlıyoruz. Bu malzemelerle 2 kişi rahat doyuyor,
biz iki kişi olduğumuzdan fazla yapmadım. Malzemeleri 2-3 katına çıkarıp da yapabilirsiniz,
katı olması durumunda sütünü arttırıp, cıvık olması durumunda un
ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun. Şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder