Cuma, Mart 29, 2013

SAKIZ'LI ÇITIR KADAYIFLI MUHALLEBİ




Hayırlı Cumalar.


قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي*وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي*وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِي*يَفْقَهُوا قَوْلِي
Taha suresi (25,26,27,28 ayet)

Kâle rabbişrah lî sadrî. Ve yessir lî emrî. Vahlul ukdeten min lisânî. Yefkahû kavlî.

'Rabbim! Göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır, dilimin düğümünü çöz ki sözümü iyi anlasınlar. (Diyanet İşleri (eski))

Hz. Musa'nın (a.s) dilindeki peltekliğin gitmesi, gönlünün ferahlaması ve işinin kolaylaşması için ettiği dua. En çok sevdiğim ayetlerdendir. Bu peygamber duasını sıkıntılı anlarda okumanın verdiği huzuru siz de tecrübe etmelisiniz :)


SAKIZ'LI ÇITIR KADAYIFLI MUHALLEBİ


Bu tarifin içinde sakız yok aslında. Sakız, ben bu fotoğrafı çekerken objektife girmeye çalışan şu beyaz güzelliğin adı. Ben de kendisini kırmadım, severek yediği çıtır kadayıfla beraber fotoğraf çekilmesine izin verdim :)

Bu muhallebiyi daha önce denemiş ama yumuşayan kadayıflar ve bol margarin tadı yüzünden bir daha yapmam demiştim. Ta ki kendi tarifimi oluşturuncaya kadar. Malzemeleri en uzun borcam tepsi için veriyorum. Püf noktalarına dikkat ederek uygularsanız ve çok şekerli tatlar sevmiyorsanız beğeneceğinize eminim. Ben eve gider gitmez muhakkak önce bu tatlımdan yiyorum, bu akşam da yapacağım gibi inşallah :)




 MALZEMELER

KADAYIFI İÇİN
  • 250 gr kadayıf
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 8 tatlı kaşığı toz şeker


MUHALLEBİSİ İÇİN
  • 6 su bardağı süt
  • 5 tatlı kaşığı pirinç unu (mısır nişastası da kullanabilirsiniz)
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 8 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket krem şanti


    
 






YAPILIŞI

Öncelikle *kadayıflarımız buzluktan çıkmış ise kırıyoruz, soğuk değilse bıçakla ince ince kesiyoruz. Bir tavada 2 kaşık tereyağını eritiyoruz, üzerine kadayıfımızı ekleyip rengi değişene kadar sürekli karıştırıyoruz. *Karıştırmazsak hemen yanabiliyorlar dikkat ediyoruz. Şekerini ve cevizini de ekleyip rengi iyice kahverengine dönene kadar karıştırıp ılınması için ocaktan bir kenara alıyoruz. 

Diğer taraftan muhallebi için krem şanti hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz ve ocağa alıyoruz. Kıvamının biraz koyu olması gerek, eğer cıvık görünüyorsa biraz daha pirinç unu ekleyebilirsiniz. Birkaç kez kaynayıp fokurdadıysa altını kapatıp bir paket krem şantimizi ekliyoruz. İyice karışması için blender ya da mikser kullanmanızı tavsiye ediyorum.

*Kadayıfın ve muhallebinin buluşmadan önce ılınmış olması gerek, aksi halde kadayıf yumuşuyor.

Borcama kadayıfın yarısını döküp eşit şekilde alt tabana yayıyoruz. Üzerine muhallebinin tamamını döküyoruz ve spatulayla üzerini düzleştiriyoruz. En üste kalan kadayıfları döküp eşit şekilde yayıyoruz.  

Dolapta bir saat beklemesi yeterli, sonrasında hemen tadına bakabilirsiniz :)

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder