Hayırlı Cumalar.
قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي*وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي*وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِي*يَفْقَهُوا قَوْلِي
Taha suresi (25,26,27,28 ayet)
Kâle rabbişrah lî sadrî. Ve yessir lî emrî. Vahlul ukdeten min lisânî. Yefkahû kavlî.
'Rabbim! Göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır, dilimin düğümünü çöz ki sözümü iyi anlasınlar. (Diyanet İşleri (eski))
Hz. Musa'nın (a.s) dilindeki peltekliğin gitmesi, gönlünün ferahlaması ve işinin kolaylaşması için ettiği dua. En çok sevdiğim ayetlerdendir. Bu peygamber duasını sıkıntılı anlarda okumanın verdiği huzuru siz de tecrübe etmelisiniz :)
SAKIZ'LI ÇITIR KADAYIFLI MUHALLEBİ
Bu tarifin içinde sakız yok aslında. Sakız, ben bu fotoğrafı
çekerken objektife girmeye çalışan şu beyaz güzelliğin adı. Ben de kendisini
kırmadım, severek yediği çıtır kadayıfla beraber fotoğraf çekilmesine izin
verdim :)
Bu muhallebiyi daha önce denemiş ama yumuşayan kadayıflar ve
bol margarin tadı yüzünden bir daha yapmam demiştim. Ta ki kendi tarifimi
oluşturuncaya kadar. Malzemeleri en uzun borcam tepsi için veriyorum. Püf
noktalarına dikkat ederek uygularsanız ve çok şekerli tatlar sevmiyorsanız
beğeneceğinize eminim. Ben eve gider gitmez muhakkak önce bu tatlımdan yiyorum,
bu akşam da yapacağım gibi inşallah :)
MALZEMELER
KADAYIFI İÇİN
- 250 gr kadayıf
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
- 8 tatlı kaşığı toz şeker
MUHALLEBİSİ İÇİN
- 6 su bardağı süt
- 5 tatlı kaşığı pirinç unu (mısır nişastası da kullanabilirsiniz)
- 3 tepeleme yemek kaşığı un
- 8 yemek kaşığı şeker
- 1 paket krem şanti
YAPILIŞI
Öncelikle *kadayıflarımız buzluktan çıkmış ise kırıyoruz,
soğuk değilse bıçakla ince ince kesiyoruz. Bir tavada 2 kaşık tereyağını
eritiyoruz, üzerine kadayıfımızı ekleyip rengi değişene kadar sürekli
karıştırıyoruz. *Karıştırmazsak hemen yanabiliyorlar dikkat ediyoruz. Şekerini
ve cevizini de ekleyip rengi iyice kahverengine dönene kadar karıştırıp ılınması için ocaktan bir kenara alıyoruz.
Diğer taraftan muhallebi için krem şanti
hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz ve ocağa alıyoruz. Kıvamının biraz koyu
olması gerek, eğer cıvık görünüyorsa biraz daha pirinç unu ekleyebilirsiniz.
Birkaç kez kaynayıp fokurdadıysa altını kapatıp bir paket krem şantimizi
ekliyoruz. İyice karışması için blender ya da mikser kullanmanızı tavsiye
ediyorum.
*Kadayıfın ve muhallebinin buluşmadan önce ılınmış olması gerek, aksi
halde kadayıf yumuşuyor.
Borcama kadayıfın yarısını döküp eşit şekilde alt
tabana yayıyoruz. Üzerine muhallebinin tamamını döküyoruz ve spatulayla üzerini
düzleştiriyoruz. En üste kalan kadayıfları döküp eşit şekilde yayıyoruz.
Dolapta bir saat beklemesi yeterli, sonrasında
hemen tadına bakabilirsiniz :)
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder