Çilek mevsimi açıldı. Hemen çilekler alınıp yeni tarif
denemeleri başladı tabi. Hafta içi akşam hiçbir şey yapmak için takatim
kalmayınca tatlı, pasta denemeleri hafta sonlarına kalacak galiba.
Bu da kafa iznimde :) yaptığım çilekli pasta. Cheesecake gibi göründüğüne bakmayın, üzerine döktüğüm
jöle üst kattaki kekini kapatınca öyle bir görüntü oluştu. Aslında halis muhlis
doğal jöleli çilekli bir pasta bu.
Pasta süslemesi konusunda henüz acemi olduğum ve pek
sevmediğimden krem şanti kullanmadım. İhtiyaç da olmadı. Ama bundan sonra krem
şanti ile pasta süsleme çalışmalarım olacak inşallah. Kafamda fikirler cirit
atıyor adeta :)
Gelelim tarife. Öncelikle mutfağıma gıda boyası sokmayacağım
için doğal renklendirici olarak ne kullanabilirim diye düşünürdüm hep. Yeşil
rengi ıspanakla, sarı rengi safran ya da zerdeçalla verebilirsiniz. Kırmızı,
vişne çürüğü ve tonları içinse işte benim bu pastada kullandığım nar çiçeği
(hibiskus) kullanabilirsiniz. Aktarda kilosu 25 TL civarında satılıyor. 1
bardağıyla 3-4 bardaklık suyu renklendirebiliyorsunuz. Ekşimsi bir tat da veriyor üstelik. Ben pasta kekimin içinde
de yarım bardaklık kullandım rengi kırmızımsı olsun diye ama olmadı, tuhaf bir
renk aldı :) o
yüzden kekinde kullanmanızı şimdilik tavsiye etmem. Onun yerine süt
kullanabilirsiniz ya da hiç birini kullanmayıp ununu azaltarak da kekinizi
hazırlayabilirsiniz. Kekleri renklendirmek için de çalışmalarım devam edecek :)
DOĞAL
JÖLELİ
ÇİLEKLİ
PASTA
Kek Malzemeleri
- 3 yumurta
- 6 yemek kaşığı toz şeker
- Yarım ½ su bardağı sıvıyağ
- Yarım ½ su bardağı nar çiçeği suyu (süt de kullanabilirsiniz)
- Yarım ½ paket kabartma tozu
- 1,5 su bardağı un
Nar çiçeği suyu/sosu
için
- 1 su bardağı nar çiçeği
- 3 su bardağı su
- 3 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı nişasta
Kreması İçin
- 3 su bardağı süt
- 2 yumurta
- 5 yemek kaşığı nişasta
- 8 yemek kaşığı şeker
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Üzerini süslemek için yaklaşık 1 kg çilek
❤ Sırasıyla doğal
jöleli çilekli pasta hazırlama aşamaları ❤
Narçiçeği suyunun
hazırlanışı
- 1 bardak narçiçeğini soğuk suda rengini çıkarmaya mahal vermeden hızlıca yıkıyoruz.
- Tencereye alıp üzerine 3 su bardağı suyu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
- 1-2 dakika kaynadıktan sonra temiz bir kaba suyunu süzüyoruz, posasını atabilirsiniz.
Kekin Hazırlanışı
- Öncelikle fırınımızı 180°C ayarlıyoruz.
- Yumurtaları ve şekeri bıkana kadar çırpıyoruz :) Ne kadar çok çırpabilirsek o kadar iyi.
- Ardından sıvı yağı ve sütü ekliyoruz. *Dilerseniz nar çiçeği suyunu da kullanabilirsiniz ama rengini değiştirmeye faydası olmadı bende.
- En son un ve kabartma tozunu da ekleyip çok karıştırmadan, yağladığımız (tercihen katı yağ) kelepçeli kek kalıbımıza döküyoruz.
- Önceden ısıttığımız fırında içine kürdan batırdığımızda temiz çıkana kadar pişiriyoruz.
- Pişirdikten sonra ılınması için keki ızgara üzerine alıp soğumaya bırakıyoruz.
- *Kekin sönmemesi için ılındıktan sonra kalıbından çıkarmaya dikkat edelim. Ben sabırsız olduğum için sıcakken yapıp kekin sönmesine sebep oldum :(
Kremanın Hazırlanışı
- Kekimiz pişerken diğer taraftan krema için vanilya ve tereyağı haricindeki tüm malzemeleri karıştırarak ocağa alıyoruz.
- Krema iyice ısınınca tereyağını ekleyip sürekli karıştırıyoruz.
- Krema kaynayıp kıvamını bulunca da altını kapatıp vanilyayı ekliyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.
Doğal Jöle (Narçiçeği
sosu) hazırlanışı
- 1,5 bardak narçiçeği suyunu tavaya alıp 1 tatlı kaşığı nişasta ve 3 tatlı kaşığı şekeri ekleyip kıvamı yoğunlaşana kadar pişiriyoruz. *Kaynayana kadar.
Pastanın hazırlanışı
- Kekimiz pişip iyice ılındıktan sonra, bıçağımızla düzgünce ortadan ikiye bölüyoruz. Fakat birçok yerde ve kitapta pandispanyanın iple kesimi anlatılmış. Daha düzgün kesebilmek için faydalanabilirsiniz. Bir sonraki denemem iple olacak inşallah.
- Kelepçeli kek kalıbımıza kekimizin alt kısmını koyup üzerini biraz sütle ıslatıyoruz.
- Arasına kremamızın 3 te 2 sini yayıp üzerine ortadan böldüğümüz çilekleri diziyoruz.
- Üzerine kekimizin diğer parçasını kapatıp elimizle hafifçe bastırıyoruz. Bu parçasını da sütle ıslatıp üzerine kalan kremamızı yayıyoruz.
- Kalan çilekleri de dizip hazırladığımız narçiçeği sosunu (doğal jöle) döküp soğumaya bırakıyoruz.
- 4-5 saat dinlendikten sonra servis yapılabilir fakat 1 gün dolapta dinlenince daha lezzetli oluyor.
Canım cok guzel gozukuyor, ellerine saglık, canım cekti:))
YanıtlaSilCanım size daha güzellerini yapıcam inşallah :)
SilNe kadar Pınar keki için olmuş mu diye endişelenmişse de harika olmuştu. O gün bayıla bayıla yedik :)
Silafiyet,şifa olsun canım :)
Sil