Cuma, Nisan 19, 2013

Fırında Beşamel Soslu Patates


Hayırlı Cumalar 

“Bütün Âdemoğulları günahkârdır, günahkârların en hayırlıları ise tövbe edenlerdir.” (İbn Mâce, Zühd, 30)


Siz de bizim gibi akşamları yemek yemeyelim çok kilo alıyoruz, yemeye bir başlayınca bırakamıyoruz diyenlerdenseniz eğer; tamamen aç oturmak yerine böyle hızlı ve rahatsız etmeyecek şeyler yiyebilirsiniz.

Bu tarifin et yemeklerinin yanına çok yakışacağını düşünüyorum. Ayrıca çay sohbetlerinde ve de kahvaltılarda da tüketebileceğiniz bir tarif.

Fırında yemeklerin çok geç piştiğine inandığım için, patatesleri önce haşlayıp sonra fırına verdim. Haşlamadan üzerine beşamel sosu ve kaşarıyla da fırına verebilirsiniz. Ama haşlamış olmam süreden kazandırıyor bence bilginize :)

FIRINDA BEŞAMEL SOSLU PATATES

Malzemeler

  • 2 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
  • Karabiber
  • Tuz


Yapılışı


Patateslerin kabuklarını soyup, ikiye bölüp yarım ay şeklinde doğruyoruz. Bir tencere alıp, üzerini geçecek kadar su ekleyip ocağa alıyoruz. Pişince suyunu süzüp küçük bir borcama diziyoruz. Üzerine 1 kaşık kadar sıvıyağ (isteğe bağlı) gezdiriyoruz ve biraz da tuz ekliyoruz.

Küçük bir tencerede tereyağını eritip 2 kaşık unu ekleyip kavuruyoruz. Azar azar sütünü ilave ediyoruz. Kıvamı muhallebi kıvamından katı olacak. Kullandığınız una göre kıvamı değişebilir, buna göre sütünü azaltıp arttırabilirsiniz. Pişince tuzunu ve karabiberini ekleyip, borcamdaki patateslerin üzerine yayıyoruz.  

Rendelediğimiz kaşarı da üzerine yayıp 180°C lik fırınımızda üzeri nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder