Perşembe, Mayıs 09, 2013

Krem Şantili 3-2-1 Kek



Hayattaki değişiklikler bazen çok yoruyor insanı. İsteyerek yapılan değişiklikler bile bazen insanı bunalıma sokma sebebi. Alışma süreci, öğrenme süreci, uyum sağlama süreci… Kendini tam olarak olaya vakıf hissedene kadar sıkıntılı süreç bitmiyor. Bunun için çok çalışmak çok çalışmak lazım.

Kendisini hiç sevmediğim Hülya Avşar söylemişti bir keresinde “Anıra anıra ağladım” diye. O kadar kendimi düşürmek istemesem de ben de bazen hiç kimseyi umursamadan, düşünmeden, durmadan hıçkıra hıçkıra ağlamak istiyorum. Ama bunu hiç yapmadım, ne çocukken ne de şimdi.

Geçenlerde bir akşam, eşim de evde yokken Evim Sensin’i izleyeyim dedim. Türk filmlerine karşı biraz önyargılı olduğumuzdan tek başıma izleyeyim, sıkılırsam tek ben sıkılmış olurum diye düşünmüştüm. Eşim eve geldiğindeyse kıpkırmızı şişmiş gözlerle karşıladım onu!

Ağlamak güzel şey, çok değerli bir nimet.

Böyle kasvetli gri günlerde ruhum da kararır benim. İçimdeki çocuk derin bir uykudan uyanır gibi kendine gelemez, ne dediğini bilmez, mızmızlanır da durur. O mızmız çocuğa ise en iyi yazmak gelir, okumak gelir. 

Masalları daha bir sever böyle günlerde. Hayaller daha pembe gelir. 

Ümitleri, havanın kasvetinin içinde bir uçurtma gibi oradan oraya savrulur durur.


⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀⁀

İş yerindeki ablam, annem, arkadaşım Şirin ablamdan dün akşamımı kurtaran tatlı. Sade bir kek olacakken üzerindeki krem şanti ve fındıkla tatlıya dönüştü kendileri.

Tarifi Şirin ablamın verdiği şekliyle aynen aktarıyorum. Fakat ben yaparken un biraz fazla geldi, sadece 2 bardak un kullandım. Şekerini de biraz azaltmak gerek diye düşünüyorum, çünkü krem şantiyle buluşunca biraz fazla şekerli geldi. Şekeri 1,5 bardak koymak yeterli olacaktır. 

Ama malzemeleri değiştirince kek 3-2-1 kek olmaktan çıkıp 2-1,5-1 keke dönüşüyor :)

3-2-1 Kek Malzemeleri

  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker (1,5 su bardağı yeterli olacaktır)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • ½ paket margarin (eritilimiş)
  • 3 su bardağı un (ben 2 bardak kullandım)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya


Üzeri  için

  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • İri çekilmiş fındık


Yapılışı

  1. Derin bir kapta şeker ve yumurtalar köpürene kadar iyice karıştırılır.
  2. Eritilmiş margarin ve yoğurt eklenir biraz daha karıştırılır.
  3. Azar azar un ve kabartma tozu eklenir karıştırılır. Kıvamı biraz koyu olacak. * 2 su bardağı un koymama rağmen benim kekimin kıvamı çok koyu idi. Borcama döktükten sonra üzerini kaşıkla düzeltmem gerekecek kadar koyu kıvamlı! Aynı kıvamı bulana kadar un ekliyoruz.
  4. Son olarak vanilyayı ekleyip biraz karıştırıp, margarin ya da tereyağıyla yağladığımız borcama kek harcımızı döküyoruz.
  5. Önceden ısıtılmış 140-150°C lik fırınımıza sürüyoruz. Öncelikle amacımız kekin kabarmasını sağlamak. Kek iyice kabarınca fırının sıcaklığını 180°C ye çıkarıp iyice kızarana kadar ve içine kürdanı batırdığımızda temiz çıkana kadar pişiriyoruz.
  6. Ilınınca üzerine 1 su bardağı sütle hazırladığımız krem şantiyi sürüyoruz. İri çekilmiş fındığı da üzerine serpiyoruz.
  7. Hiç bekletmeden ılık servis de yapabilirsiniz.


Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder