Çarşamba, Kasım 06, 2013

Pırasalı Sulu Börek


Pırasa böreğe çok yakışıyor deseler herhalde önceden inanmazdım. Ta ki portakal ağacından tarifini alıp denediğim tavuklu muska böreğe kadar. Bu tarifle pek alakası yok ama içinde pırasa var. Ve ben pırasayla böreğin muhteşem bir ikili olduğunu o gün anladım :)

Bu börek de hem hızlıca yapımı hem de lezzetiyle çay saatleri ve kahvaltılar için biçilmiş kaftan diyebilirim. Fakat ilk yaptığımda kullandığım yufka çok güzeldi, ikinci yapışımda aynı lezzeti alamadım doğrusu. O yüzden ince ve taze yufkanız varsa süper olur. Akşamdan hazırlayıp, dolaba atıp sabah da pişirebilirsiniz. Fırına atınca çok güzel kabarıyor pofuduk ve dışı çıtır bir börek oluyor. E daha ne diyeyim :)

Gördüğünüz fotoğraf da her zamanki gibi akşam aceleyle ve telefonla çekilmiş bir fotoğraf. O yüzden biraz üzerinde oynamak süsleyip püslemek lazım geldi. Akıllı telefonlar her ne kadar güzel fotoğraf çekebilse de, gün ışığı yoksa beş para etmiyorlar ne yazık ki. Benim de gündüz evde olmadığım göz önünde tutulursa mecbur akşam çekimlerine devam :)


Pırasalı Sulu Börek

Malzemeler
  • 4 adet yufka
  • 2 adet büyükçe pırasa
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 kaşık sıvı yağ, tuz


Sosu İçin
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik su
  • 1/2 yarım su bardağı sıvı yağ


Üzerine sürmek için
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 kaşık soğuk su
  • 1 kaşık sıvıyağ


Hazırlanışı

Pırasaları iyice yıkayıp minik minik doğrayıp sıvı yağ eklediğimiz tavada tuzunu da ekleyerek öldürüyoruz.
Bir yufkayı serip üzerine fırça yardımı ile sosundan her tarafı iyice ıslanacak şekilde iyice sürüyoruz (ay çok ıslandı diye düşünmeyin :)) Üzerine bir yufka daha serip onu da sos ile iyice ıslatıyoruz. Yufkayı 12 eşit parçaya bölüp üzerine pırasadan onun da üzerine rendelenmiş kaşardan koyup sigara böreği sarar gibi sarıyoruz. Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Bir kapta yumurta sarısı, su ve yağı karıştırıp böreklerin üzerine iyice yayarak sürüyoruz. 200°C fırına atıp nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.
Bir gün önceden yapıp buzdolabında bekletip ertesi gün de pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun. Şifa olsun. Kilo olmasın :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder